15 Eylül 2013 Pazar

KÖSTEM ZEYTİNYAĞITEKNOLOJİ MÜZESİ



                                                                                                         
                               KÖSTEM ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİ   MÜZESİ
      Her insanın bir yaşam amacı vardır. Bu amaca ulaşmak için var gücüyle çalışır. Bu gücün adı emektir. Kimileri iyiye ulaşmak için, kimileri yapılan bu iyiliklerin önünü kesmek için çalışır. Kiminin parada gözü yoktur, tarihe doğaya, geleceğe, çevreye emek verir, kimileri ise tarihi, doğayı, geleceği  yakıp yıkıp yok ederek kendi menfaatleri için çalışır. Kimileride meyve veren ağacı taşlamak için epey  uğraşır. Yani insan, kendini içindeki güzellikleri ve çirkinlikleri yaptığı çalışma ile yansıtır.
                Ben bugüne kadar çalışarak elde ettiklerini satıp(evini,arabasını…..), insanlığa hizmet veren, bir müze açmak için uğraşan ama önüne her türlü engeller çıkarılan, sebepsiz şikayet edilen  emekten , KÖSTEM müzesinden söz etmek istiyorum . Dünyada 26 tane bulunan zeytinyağı müzesinin en büyüğünün kurulduğu Urla Uzunkuyu köyünde 4bin metrekarelik kapalı alanda yer alan bir müze  burası.  Müzede neler mi var? Önce harcanan çok büyük bir EMEK var. Sonra  zeytinin tarihi,zeytinyağı üretim teknolojileri,insan ve hayvan gücü kullanılarak üretilen zeytinyağından son sistem tesise  kadar her şey ,hatta müze içinde bir müze daha, sabun müzesi var.Peki bu müze kişiye  gelir sağlamak için mi kurulmuş?HAYIR. Çocuklarımızın ve kadınlarımızın el becerilerini geliştirip,gelire dönüştürebilmeleri için seramik,çömlek atölyeleri de var.Unutulmaya çoktan  yüz tutmuş mesleklerin odalar halinde canlandırıldığını bu müzede görebilir böylelikle  gelecek nesillerimiz daha iyi aydınlatılabilir.
                Hiçbir kişisel beklenti olmadan özveri ile kurulan bu müzenin ayakta durabilmesi için birde vakıf kuruluyor. Bu vakıf aracılığıyla müzede açılacak restoran ve diğer alanlardaki gelirlerle öğrencilere burs  verilecek. Peki bu kadar emekten, insanlığa hizmetten sonra,siz sözüm ona doğayı,tarihi seven insanlar ,siz bu müze için ne yapıyorsunuz?Her güzel,yararlı ve yeni oluşumu baltalamak ve kötülemek nedense adettendir.Özellikle Zeytinler köyü halkının bu müzenin kıymetini bileceğine inanmak istiyorum.Bu güzel emeği iyi değerlendirip yörelerine değer katacağını fark etmeliler.
                Sayın Levent Köstem, sevgili eşi Güler Köstemin ve genç yaşlarına rağmen her zaman yaptıkları ile ailesinin yanında olan, onlarla  gurur duyan çocukları Nilüfer ve Emrah Köstemin emeğine sağlık. Yapılan her güzel emeğe saygı duymanız , köstek değil destek olmanız dileği ile hoşça kalın.
                                                                                              BAHRİYE  İPLİKÇİ