24 Temmuz 2016 Pazar

1760'tan GÜNÜMÜZE URLA'NIN EĞİTİME VERDİĞİ DEĞERİN İZİNDE








                               
  1760'tan GÜNÜMÜZE URLA’NIN EĞİTİME VERDİĞİ DEĞERİN İZİNDE


Yıl 1760

            Anaksagoras Okulu. Bu okulun adını, binasını ya da yerini elbette bizzat Anaksagoras’ın kendisi vermedi. Fakat Urla’da kaliteli eğitim veren bir okul olması amacıyla başlatılan çalışmalar sonucunda kurulduğu içim önem arz etmektedir. 1870-73 dönemlerinde Urla Merkez Okulu olarak bilinen okul daha sonra Urla Anaksagoras Okulu olarak adlandırılmaya başlandı. Burada asıl önemli olan konu,  bu okulun eğitim açısından bir dönem Anadolu’nun en iyi okullarından biri haline gelmiş olmasıdır.

             Yıl 1920

              -Ben okumak istiyorum baba.
              -Ben de senin okumanı istiyorum kızım. Ama seni okutacak bir okul yok.
                Bu konuşma öyle üzmüştü ki Osman Bey’i, kalbe saplanan ok misali acı veriyordu ona. Uzun bir süre bu durumu nasıl çözeceğini, kızının iyi bir eğitim alıp hayatını hak ettiği gibi sürdürebilmesi için ne yapacağını bilememişti. Daha sonra aklına öyle bir fikir gelmişti ki sadece kendi kızının değil diğer kız çocuklarının da hayatına yön verecek bir karar aldı;  kendi oturmuş olduğu evi,  kız öğrencilerin okuyabileceği bir okul olarak hibe etti.
Osman Bey, Urla’ya PTT müdürü olarak gelmiş. Hibe ettiği evi,  1920-1930 yılları arasında kızlar okulu olarak kullanılmış. 1930 yılında kız-erkek karma ilkokul olarak eğitime devam etmiş. Günümüzde, Urla Halk Eğitim Merkezi olarak eğitime hizmet etmeye devam ediyor.

             Yıl 2015

                Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim için yaptığı çalışmalar elbette ülkemizin her yerinde benzer özellikler gösteriyor. Urla’mızda da değerli öğretmenlerimizin rehberliğinde pek çok güzel eğitim örneklerinin gerçekleştirilmeye çalışıldığını fark ediyoruz. Bunların yanı sıra Urla’da Belediye Başkanı olarak seçilen Sayın Sibel Uyar’ın eğitim için yapmış olduğu çalışmalar da takdir edilir nitelikte. Özellikle de ev hanımlarına, emeklilere,  kurs imkânları sağladığı gibi onları evden çıkararak sosyal hayatın bir parçası olamaya teşvik eden çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklere destek verilmesi övgüyle karşılanıyor. Bu durum,  genç, yaşlı, çoluk çocuk herkesin sosyal ve kültürel aktivitelerin içinde birlikte bulunmasına ve Urla halkının eğitim hayatına aktif olarak katılımının artmasında önemli bir etkendir.

               Yıl 2016

                Urla’ya yıllarca emek vermiş, uzun bir dönem belediye başkanlığını yapmış, çocuklara olan içten sevgisi gözlerinden okunan Sayın Selçuk Karaosmanoğlu ve emekli öğretmen olan sevgili eşi Feyza Karaosmanoğlu,  Urla’da bulunan,  yeşillikler içindeki evlerini  ‘ağaç yaş iken eğilir’ misali küçük çocuklarımızın eğitim-öğretim serüvenlerinin bir parçası olmak üzere, Özel Urla Anaokulu’na dönüştürmüşler. Çocuklar adına her şeyin en iyisini düşünerek çıktıkları bu yolculuk için duydukları heyecan, bu okulu sadece bir iş yeri olarak değil sevgi, sabır ve ilgi ile anlam kazanacak gerçek bir eğitim yuvası olarak gördüklerinin en güzel kanıtı.
               
                Eğitim,  Urla’da dünden bugüne değer verilen bir olgu. Küçüğünden büyüğüne hepimizin bilgiye, öğrenmeye saygısı ve ilgisi var. İyi ki Urla’da yaşıyoruz.
               

                                                                                              Bahriye İplikçi

                                                                                İzmir İzmir Kültür ve Sanat Dergisi