26 Nisan 2017 Çarşamba

SOFRALARIMIZIN MİTOLOJİK TADI CYNARA ENGİNAR

                                

          Sofralarımızın Mitolojik Tadı

     CYNARA

                                                                          ENGİNAR

Tanrılar tanrısı Zeus Cynara adında bir kıza âşık olmuş. Onu tanrıca olarak ilan etmiş. Birlikte yaşamaları için evine götürmüş. Fakat Cynara Zeus’un evinde kalmak istememiş ve kendi evine dönmeye karar vermiş.  Bu duruma çok öfkelenen Zeus, sevdiği kadını enginara dönüştürmüş. Kalın kabukları, dikenli bitkisi altında yumuşacık bir kadın kalbi saklı enginarımız işte böyle ortaya çıkmış mitolojide.
Zeus’un öfkesi bizim damak tadımız için bir şans, Cynara içinse bir talihsizlik mi bilemem. Tek bildiğim enginarın,  İsa’dan önceye dayanan geçmişinden bu yana, Zeus’un Cynara’yı enginara çevirdiğinden beri, bize verdiği mutluluk, damaklarımızda bıraktığı eşsiz tat ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmez bitkisi olması.
Yemek. Hayatta kalabilmek için temel ihtiyaç. İnsanların yediklerini araştırarak, kültürleri, yaşam tarzları hakkında sırları açığa çıkaran araç. Bir araya gelmek için bir sebep. Ama en güzeli “yemek” paylaşmak demektir.
Enginar, Zeus’un kraliçesi olduğu gibi, Urla’mızın da festival güzeli. Festivalimizin güzeli, sofralarımızın kraliçesi olmayı sonuna kadar hak ediyor. O zırh gibi sert kabukları ile yapılan bin bir çeşit yemek tarifleri ile yine insanları bir araya getirecek. Tatlar, tarifler, mutluluklar ve çok değerli bir kültür paylaşılacak onun sayesinde.
 Buram buram lezzet kokan paylaşımları sizler de yaşamak istiyorsanız 28-30 Nisan tarihleri arasında sizleri de efsanevi tatlara tanıklık etmek üzere Urla’ya bekleriz.

                                                                      Bahriyeİplikçi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder