20 Ekim 2018 Cumartesi

TARİH LEZZET VE URLA


                                   TARİH LEZZET VE URLA

 Urla, kendi adıyla anılan yarımadanın ortasında güzel bir coğrafyaya, verimli topraklarla çevrili, farklı mevsimlerde farklı ot çeşitlerinin yeşermesine olanak sağlayan, tatlı bir iklime ve herkesi büyüleyen harika bir tarihe sahip[BH1] .
Urla’ya geldiğinizde,  sahilde oturup gözlerinizi usulca kapayın ve denizden esen tatlı rüzgarın sizi alıp günümüzden sekiz bin yıl öncesine götürdüğünü hayal edin. Neden mi? Sekiz bin yıl öncesine gitmenizi istiyorum. Çünkü, şu anda dünyanın en eski limanında, Türkiye’nin en eski zeytinyağı üretim merkezinde ve Ege’de en eski yerleşim merkezi olduğunu kanıtlayan önemli iki antik yerleşimin olduğu yerdesiniz. Bu ayrıcalığın tadını çıkarın, çünkü Urla’dasınız.
            Tarih boyunca kıyıya vuran dalgaları, zeytin ağaçlarının rüzgârla dans eden yapraklarını, arkeologların bulguları sonucu bizlere ulaştırdığı bilgileri, yazarların öykülerini, ozanların şiirlerini, gözleriniz kapalı şöyle bir geçirin zihninizden.
             12 İon kentinden birindesiniz,  Limantepe Höyüğü ve Klazomenai’de... Doğa düşünürü Anagsogoras’ın akıl ile pozitif düşünce yolunu açıklarken baktığı gökyüzünün altında,4500 yıl önce kurulan bir şehirde ve 2500 yıl öncesinden bu yana giderek daha çok önemsediğimiz zeytinyağının sıkıldığı antik işliktesiniz. Buram buram tarihin, Bahriye İplikçi’nin kitabı Annemin Ot Sepeti’ne konu aldığı zeytinyağının ve otların lezzeti sizi sarıp sarmaladığını hissediyor musunuz? Her damlası sağlık ve lezzet ile ışıldayan altın sıvı, yetişen birbirinden lezzetli otlar ile birleşince  Urla mutfağının vazgeçilmezi haline gelmiş.
Dalgalar eşliğinde Tanju Okan’dan bir şarkı, lezzet  avcılarının tadını anlata anlata bitiremediği nefis yemekler, Necati Cumalı’nın Tütün Zamanı (Zeliş)romanındaki baş döndüren aşk, denizin taşıdığı serin akşam rüzgarında kendinizi  görkemli bir tarihe sahip  küçük bir kent  ile iç içesiniz… Mutlusunuz değil mi? Çünkü Urla’dasınız.
                                                                                                             
                                                                          Bahriye İplikçi







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder