11 Ağustos 2013 Pazar

RÜZGAR ANANIN TEPELERDEKİ ÇALIŞKAN ÇOCUKLARI



                                                                             
RÜZGAR ANANIN TEPELERDEKİ ÇALIŞKAN ÇOCUKLARI
YELDEĞİRMENLERİMİZ
                Önce  Bodrum  sonra Foça  daha sonra da Datça. Buruk bir hüzün yaşadım hep buralarda. Yukarıdan şehre bakan yel değirmenlerinin yok olup gidişi ve veda edişi hep üzdü beni. Oysaki ne yaşanmışlıklar vardı buralarda. Değirmenci ununu öğütürken ne türküler söyledi adına, ne sohbetler edildi, ne sevdalar anlatıldı kanatlarının altında kim bilir? Oysa şimdi öyle kötü durumdalar ki. Bir gün kızım beş yaşında iken bana şöyle demişti “bu evlerin kolları bacakları kırılmış” O yaştaki çocuğun ne demek istediğini anlamak zor değildi elbette. Bu silindirik görünümlü heybetli yapıları ev olarak değerlendirmiş kapısının kırık çatısının uçmuş kanatlarının ise iskelet gibi çıplak olmasından dolayı bu benzetmeyi yapmıştı. Haksızda değildi. Dokunsanız bina yok olup gidecek. Öyle virandı ki. Sanki üzerinize yıkılacakmış gibi. Seçim furyasında korumaya alınıp sonra unutup yok ettiğimiz yel değirmenlerinin eski eser kapsamına alınmayıp kaderine terk edilmesini bir türlü anlayamadım.
                Neyse ki şimdilerde bunları korumaya gönül vermiş belediye başkanlarımız ve kültür mirasımızın kadrini kıymetini bilen onlara kıyamayan gönüllü bireyler de var. Foça’da yel değirmenleri restore edilerek kent yaşamına kazandırılıyor. Ayrıca Alaçatı’ da da yapılan çalışmalar var. Belediyenin sponsorluğunda  Umart  mimarlığın çalışmaları ile dört yel değirmeninin restorasyonu  yürütülüyor. Bunlardan bir tanesi tam anlamıyla aslına uygun, çatısı rüzgarın yönüne göre dönebiliyor ve un öğüte biliyor. Bu değirmenin çalışma şeklinin araştırmasını ve çizimlerini Ali Ertan İplikçi ve yapım işini de Kani Kurt usta gerçekleştirdi.
                Yel değirmenleri için belediyelerimizin desteğine, korumak adına paranın ve ismin peşinde olmadan çalışanların emeğine ve yüreğine sağlık. Kültür değerlerimizin korunması dileğiyle. Hoşça kalın.
                NOT:Eğer sizde benim gibi çatısının rüzgarın yönüne doğru  nasıl döndüğünü merak edip bütün bir gece uyuyamasanız  Ali  Ertan İplikçiden öğrenebilirsiniz.
                                                                                                                                   BAHRİYE İPLİKÇİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder